Cultural variations in nonverbal communication: a comparative study of greeting gestures in Syrian and German cultures - Zeitoun, Hassan Abu (Scripta Neophilologica Posnaniensia, 2025)
Komunikacja niewerbalna odgrywa kluczową rolę w interakcjach międzyosobo- wych, pomagając przezwyciężać bariery językowo-kulturowe. Choć komunikacja werbal- na była szeroko badana, niniejsze opracowanie koncentruje się na gestach powitalnych jako istotnym elemencie komunikacji niewerbalnej, analizując ich odmiany w kulturze syryjskiej i niemieckiej. Artykuł podejmuje temat luki badawczej dotyczącej porównań rytuałów po- witania w krajach Bliskiego Wschodu i Europy, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu wartości kulturowo-religijnych na kształtowanie gestów oraz ich znaczenie w kontaktach międzykulturowych. W oparciu o jakościową metodologię obserwacyjną, badanie podkre- śla znaczenie rozpoznania tych różnic w gestach powitalnych jako sposobu na ograniczenie nieporozumień i promowanie skutecznej komunikacji międzykulturowej. Wnioski z pracy znajdują zastosowanie m.in. w procesie integracji imigrantów oraz w środowiskach zawo- dowych, wskazując, jak gesty odzwierciedlają tożsamość kulturową i wspólne wartości.