Dr. Clara Holst (1868–1935) ‒ an important but long forgotten Norwegian linguist and woman pioneer - Jahr, Ernst Håkon (Scripta Neophilologica Posnaniensia, 2025)
Clara Holst (1868–1935), norweska językoznawczyni i pionierka feminizmu akademickiego, była pierwszą kobietą w Norwegii, która obroniła doktorat (1903). Jej badania koncentrowały się na językach germańskich, w szczególności na języku dolnoniemieckim oraz na długotrwałych kontaktach językowych między dolnoniemieckim a językami skandynawskimi w okresie Hanzy w późnym średniowieczu. W niektórych swoich pracach Holst zapowiada kierunek rozwoju strukturalizmu. Pomimo wybitnych osiągnięć naukowych, ze względu na płeć nigdy nie otrzymała stanowiska uniwersyteckiego w Norwegii. Gdy zaprotestowała przeciw dyskryminacji, została odsunięta od życia akademickiego i prawie zapomniana. Jej dorobek naukowy i feministyczny przez wiele lat pozostawał niedoceniony, co stanowiło znaczną stratę dla norweskiego językoznawstwa, gdyż niewielu badaczy w tym czasie dorównywało jej wiedzą i znajomością międzynarodowych nurtów językoznawczych. Artykuł przedstawia biografię Clary Holst jako pionierki wśród kobiet naukowców i językoznawców.