Środki językowe służące do wyrażenia empatii w poezji Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego - Machowski, Szymon (Scripta Neophilologica Posnaniensia, 2025)
Celem artykułu jest analiza twórczości K.I. Gałczyńskiego z punktów widzenia wyrażania empatii jako współczucia. Wyodrębnione wyrażenia o takim znaczeniu będą opisane ze względu na ich budowę gramatyczną wraz ich funkcją w świetle analizy dyskursu (por. Bańczerowski, J. i in 1982: 198–334). Wnioskiem końcowym będzie porównanie cech stylistycznych K.I. Gałczyńskiego z cechami językowymi epoki jego twórczości (por. Dubisz 2022: 12–19).