A person-centred perspective on agency in language learning: insights from a pilot study - Przybył, Jakub; Gorąca-Sawczyk, Gabriela; Sagermann Bustinza, Leonor; Bieniecka-Drzymała, Katarzyna (Scripta Neophilologica Posnaniensia, 2025)
Niniejsze badanie pilotażowe dotyczy kluczowych aspektów związanych ze sprawczością osób uczących się języków obcych, takich jak intencjonalność, przekonanie o własnej skuteczności oraz samoregulacja. Analizie poddano dane uzyskane od osób, które zgłosiły się po wsparcie w procesie uczenia się do Studia KOUCZ. Odwołując się do ram teoretycznych osadzonych w psychologii uczenia się języków obcych, badanie koncentruje się na postrzeganej przez uczestników zdolności do kierowania i zarządzania własnym procesem uczenia się. Dane zebrano od 28 studentów uczelni publicznej za pomocą polskiej adaptacji kwestionariusza Agency for Learning Questionnaire Short Form (AFLQ-S, Code 2020) i poddano analizie statystycznej (statystyki opisowe i nieparametryczne testy istotności różnic). Wyniki wskazują na stosunkowo wysokie poziomy intencjonalności i samooceny skuteczności, przy jednocześnie krytycznie niskim poziomie samoregulacji. Sugeruje to konkretne obszary wymagające interwencji i wskazuje, że nawet zmotywowane i świadome osoby uczące się języków obcych mogą mieć trudności z zarządzaniem procesem uczenia się. W dyskusji podkreślono znaczenie spersonalizowanego coachingu oraz wsparcia metapoznawczego w rozwijaniu samoregulacji. Badanie wnosi wkład w rozwijającą się literaturę na temat sprawczości w edukacji językowej oraz dostarcza praktycznych wskazówek dotyczących wsparcia instytucjonalnego dla osób studiujących.