Wspomnienie o Jerzym Pogonowskim (1951–1924). Kilka uwag o biografii i poglądach językoznawczych - Zabrocki, Władysław (Scripta Neophilologica Posnaniensia, 2025)
W artykule przedstawiono profil intelektualny i wybrane osiągnięcia językoznawcze zmarłego niedawno Jerzego Pogonowskiego, wybitnego językoznawcy, logika, matematyka i metodologa. Analiza została przeprowadzona z perspektywy (meta)lingwistycznej, umieszczając poglądy Pogonowskiego w szerszym kontekście współczesnych debat na temat podstaw językoznawstwa w nauce międzynarodowej. Autor argumentuje, że jego twórczość powinna być trwale osadzona w tradycji językoznawstwa teoretycznego (formalnego). Artykuł zawiera również krótką notę autobiograficzną, w której autor wspomina swoje pierwsze spotkania akademickie z Pogonowskim.