Mediatization of the political and image communication - Jankiewicz, Adam (Scripta Neophilologica Posnaniensia, 2024)
Celem artykułu jest przybliżenie oraz analiza pojęcia mediatyzacji w obszarze polityki i komunikacji wizerunkowej. Zawiera on definicje terminu mediatyzacji oraz obej- muje metody jej analizy. Artykuł ujmuje krótką historię rozwoju mediatyzacji w etapach zwanych falami oraz omawia modele komunikacji w mediach masowych. Artykuł wyja- śnia, że społeczeństwo stało się przesiąknięte mediatyzacją oraz, że społeczeństwo i kultura przechodzą postępujący proces uzależniania się od mediów masowych. Praca ta rozważa zmiany, które pojawiły się w charakterze, funkcji oraz strukturze, w których działają in- stytucje społeczne i kulturowe. Artykuł zawiera badanie przeprowadzone na uczestnikach ankiety, dotyczące ich opinii na temat mediów masowych oraz wpływu mediów na wia- domości polityczne, wizerunek polityczny i ich rzetelności jako źródła informacji. Wyniki tego badania zostały zaprezentowane oraz przeanalizowane w tym artykule.