Prosodic aspects of non-morphemic word formation - Hamans, Camiel (Scripta Neophilologica Posnaniensia, 2024)
Niniejszy artykuł omawia trzy procesy tworzenia wyrazów bezmorfemowych, aby wykazać, że oprócz tradycyjnych procesów słowotwórczych istnieje również mało zbadany obszar tworzenia wyrazów bezmorfemowych, który znajduje się na styku fonologii i morfologii. Omówione procesy to skracanie, libfiksacja i mieszanie. We wszyst- kich trzech procesach istotną rolę wydają się odgrywać cechy prozodyczne i sylabiczne. Analizy przedstawione w artykule koncentrują się głównie na formalnej stronie zagadnienia. Aspekty semantyczne są omawiane jedynie pobieżnie.