W kręgu mody green i upcyclingu. Anglicyzmy z zakresu ekologii we wło- skiej prasie lifestylowej - Ozimska, Joanna (Scripta Neophilologica Posnaniensia, 2025)
Artykuł prezentuje analizę anglicyzmów o tematyce ekologicznej występujących we włoskich magazynach lifestylowych dla kobiet „Vogue Italia” i „Elle Italia” (2017-2025). Badaniem objęto zapożyczenia bezadaptacyjne. Analiza formalna wykazała obecność angielskich przymiotników i rzeczowników – głównie form odczasownikowych zakończonych sufiksem -ing. Odnotowano także neologizmy typu greenfluencer, green-addicted czy eco-glamping oraz liczne złożenia z prefiksem eco- i formantami -friendly, -free. Analiza semantyczna pozwoliła wyodrębnić pięć grup zapożyczeń: (1) emisja i klimat, (2) zrównoważony rozwój, (3) marketing i świadomość społeczna, (4) moda cyrkularna, (5) proekologiczna kosmetyka. Z funkcjonalnego punktu widzenia anglicyzmy pełnią role: denotatywną (nazwy nowych zjawisk), kategoryzującą (etykiety), stylistyczną (budowanie prestiżu i globalnego „coolness”) oraz marketingowo-perswazyjną – nierzadko maskującą greenwashing.