Функции летаргического сна в романе Саши Филипенко Бывший сын - Królikiewicz, Natalia (Scripta Neophilologica Posnaniensia, 2025)
Celem artykułu jest analiza stanu współczesnego białoruskiego społeczeństwa, przedstawionego w literackim świecie powieści Sashy Filipenki Były syn. Motyw letargicznego snu głównego bohatera, funkcjonując na różnych płaszczyznach w tekście literackim, służy między innymi jako narzędzie do ukazania społecznej apatii, wyjawienia jej przyczyn i mechanizmów powstawania. Przedstawia również konsekwencje emocjonalnego i intelektualnego paraliżu w kontekście białoruskiej rzeczywistości. W tekście podkreślono uniwersalność problemów totalitarnej i posttotalitarnej rzeczywistości, ukazując je przez metaforę snu i śpiączki.