England and Poland: echoes of literary and cultural exchange before the Modern Age - Laskowski, Maciej (Scripta Neophilologica Posnaniensia, 2025)
Artykuł podejmuje temat wczesnych związków kulturowych i literackich między Anglią a Polską – od najdawniejszych wzmianek źródłowych aż do końca średniowiecza. Choć dystans geograficzny i bariery językowe ograniczały bezpośrednie kontakty, źródła wskazują na sporadyczne, lecz istotne formy wy- miany między oboma krajami. Szczególną uwagę poświęcono wymiarowi lite- rackiemu tych relacji – analizie obecności wybranych polskich postaci i miejsc w angielskich kronikach oraz odwrotnie. Omówiono także wczesne kontakty intelektualne oraz rolę kluczowych postaci w przekazie kulturowym. Wyniki badań ukazują, że choć Anglia i Polska nie były wówczas głównymi partnerami w Euro- pie, prowadziły subtelny, lecz znaczący dialog kulturowy. Dziedzictwo literackie tej wymiany rzuca nowe światło na proces kształtowania się tożsamości narodowych i wzajemnych wyobrażeń w okresie średniowiecza.