Synteza dziejów powieści serbołużyckiej. Tomasz Derlatka, Powieść z Górnych Łużyc: historia, poetyka, ideologia, Slovanský Ústav AV ČR, v.v.i., Praha 2015, ss. 1130 - Bakuła, Bogusław (Slavia Occidentalis, 2016)
Synteza dziejów powieści serbołużyckiej. Tomasz Derlatka, Powieść z Górnych Łużyc: historia, poetyka, ideologia, Slovanský Ústav AV ČR, v.v.i., Praha 2015, ss. 1130