Avant-propos - Kaliska, Agnieszka Kornelia (Studia Romanica Posnaniensia, 2012)
Słowo wstępne redaktora naukowego, przedstawiające tematykę tomu, krótko omawiające zebrane artykuły oraz opowiadające o pracach naukowych, których numer XXXIX/4 Studia Romanica Posnaniensia jest efektem.