Avant-propos - Karpińska-Szaj, Katarzyna (Studia Romanica Posnaniensia, 2011)
Słowo wstępne redaktora naukowego, przedstawiające tematykę tomu, krótko omawiające zebrane artykuły oraz opowiadające o pracach naukowych, których numer XXXVIII/2 Studia Romanica Posnaniensia jest efektem.