Introduzione - Beszterda, Ingeborga (Studia Romanica Posnaniensia, 2013)
Słowo wstępne redaktora naukowego, przedstawiające tematykę tomu, krótko omawiające zebrane artykuły oraz opowiadające o pracach naukowych, których numer XL/3 Studia Romanica Posnaniensia jest efektem.