Avant-propos - Nkollo, Mikołaj (Studia Romanica Posnaniensia, 2012)
Słowo wstępne redaktora naukowego, przedstawiające tematykę tomu, krótko omawiające zebrane artykuły oraz opowiadające o pracach naukowych, których numer XXXIX/3 Studia Romanica Posnaniensia jest efektem.