Państwowa polityka wobec integracji europejskiej: analiza teoretyczna - Palagnyuk, Yuliana (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2012)
Pojęcie „państwowa polityka wobec integracji europejskiej” obejmuje dwie części składowe, a mianowicie pojęcie „polityka państwowa” (lub „polityka publiczna”) oraz „integracja europejska”. W oparciu o analizę obu tych pojęć w artykule zaproponowano interpretację koncepcji „państwowej polityki wobec integracji europejskiej”, będącej strategicznym działaniem zmierzającym w kierunku obejmującej różne sfery integracji europejskiej w ramach procesu unifikacji Europy, formułowanym, realizowanym i ocenianym przez władze państwowe i opinię publiczną.