Rola mass mediów w kryzysie gospodarczym. Przypadek Uzbekistanu - Genjemuratov, Yakipbek (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2012)
Lokalne i globalne media przeżywają aktualnie gwałtowny rozwój, będący skutkiem postępu technicznego. Nie można dziś rozróżniać pomiędzy mediami europejskimi, dziennikarstwem zachodnim, mediami Azji czy dziennikarstwem Afryki. Jak powiedział D. Rendall są dwa rodzaje dziennikarstwa: dobry i zły (1996). Wszystkie mass media stoją wobec globalnego rozwoju. Wskutek rozpoczętej z końcem dwudziestego wieku globalizacji zwiększyły się możliwości przekazywania informacji we wszystkich dziedzinach nauki i kultury, wraz z dziennikarstwem. Pojawienie się internetu, jako jednego z rodzajów mass mediów, zmieniło ich świat. Internet nie wymaga ponoszenia kolosalnych kosztów założycielskich czy dystrybucyjnych. Ze względu na potencjał techniczny internetu inne mass media stoją dziś w obliczu kryzysu. Ostatnio pojawiły się doniesienia o zmniejszaniu nakładów gazet. Warto odnotować, że kryzys dziennikarstwa nie jest wynikiem globalnego kryzysu gospodarczego, ale skutkiem pojawienia się nowych mass mediów. Kryzys gospodarczy rozpoczął się w Stanach Zjednoczonych by objąć cały świat. Globalna gospodarka obawia się teraz jego drugiej fali, płynącej z Europy, chociaż eksperci mają nadzieję, że będzie łagodniejsza niż kryzys amerykański. Skąd wziął się światowy kryzys i jak można mu zapobiec w Uzbekistanie? Artykuł analizuje dwa główne zagadnienia. Pierwsza część poświęcona jest światowemu kryzysowi gospodarczemu i metodom zastosowanym w Uzbekistanie by stawić mu czoła. W części drugiej omówiono kryzys dziennikarstwa i kwestię, dlaczego kryzys mediów rozpoczął się jeszcze przed kryzysem gospodarczym i trwa do dziś. Artykuł koncentruje się na internecie jako nowym medium i stosunkiem innych mediów do internetu.