Media regionalistyczne Kazachstanu w globalnym świecie - Шынгысова, Назгул; Баймолда, Досан (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2014)
Obecnie w Kazachstanie widać postępujący rozwój mediów regionalnych. Prowadzą one w regionach efektywną pracę informując i kształtując opinię publiczną i świadomość społeczną, w celu zachowania tożsamości społecznej, kulturowej i narodowej. Kazachskie regionalne media zaczęły wykorzystywać mechanizmy rynkowe, takie jak rozwój własnych działań promocyjnych, a także nowe technologie komunikacyjne, jak infolinie, spotkania z czytelnikami, badania oglądalności itp. Kazachscy regionalni redaktorzy łączą uniwersalną publiczność z lokalnymi wiadomościami i wydarzeniami.