Imigracja ukraińska do Polski w okresie kryzysu politycznego na Ukrainie - Adamyczk, Anita (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2014)
Artykuł poświęcony został napływie ukraińskich imigrantów do Polski w okresie kryzysu politycznego na Ukrainie w pierwszych trzech miesiącach 2014 roku. Jego celem było pokazanie, jak konflikt wewnątrz państwa wpływa na wzrost liczby osób szukających pomocy w obcym kraju, i jak państwo sąsiadujące przygotowuje się na napływ uchodźców. Całość otwiera analiza działań polskich władz, Urzędu ds. Cudzoziemców, organizacji pozarządowych na rzecz pomocy Ukraińcom. W artykule skoncentrowano się także na zbadaniu liczby obywateli Ukrainy składających w Polsce wnioski o status uchodźcy w I kwartale 2014 roku w porównaniu do lat poprzednich. Rozważaniu poddano także dane statystyczne dotyczące Ukraińców przebywających legalnie w Polsce do 2013 roku.