Konstrukcja tytułów w portalu Fronda.pl - Piechocki, Marcin (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2014)
Tytuły artykułów odgrywają szczególną rolę w przypadku publikacji internetowych, bowiem niejednokrotnie decydują o tym, czy czytelnik zdecyduje się rozwinąć tekst i przeczytać go w całości. Dlatego też portale stosują różnorodne zabiegi, w tym manipulacje, by ich do tego zachęcić. Artykuł koncentruje się wokół konstrukcji tytułów w portalu Fronda, który obok tematów religijnych, poświęcony jest choćby kwestiom politycznym. Z uwagi na katolicki profil, teksty dotyczące kwestii etycznych (aborcja, eutanazja, in vitro etc.) są bezkompromisowe i napisane w ostrym tonie. Na ile jednak usprawiedliwia to zabiegi, którymi, świadomie lub nie, posługują się publicyści Frondy? Czy portal, który aspiruje do roli opiniotwórczego medium – redaktor naczelny, Tomasz Terlikowski jest częstym gościem stacji telewizyjnych i radiowych – może posługiwać się zabiegami, które są charakterystyczne dla prasy bulwarowej? Artykuł prezentuje wybrane przykłady konstrukcji tytułów artykułów zamieszczonych w portalu w okresie luty–czerwiec 2014 roku.