Nauki polityczne w Rosji w epoce Ustawy Uniwersyteckiej z 1863 r.: problemy instytucjonalizacji - Топычканов, Андрей В. (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2014)
Ustawa Uniwersytecka z 1863 r. ustanowiła powstanie nowych wydziałów i przedmiotów, a także stworzyła możliwość organizowania towarzystw naukowych na uniwersytetach zapewniając tym samym sprzyjające warunki do rozwoju nauk politycznych w Rosji. Strukturę dyscypliny nauk politycznych wyznaczył podział występujący na Wydziale Prawa. Ustawa z 1863 r. dokonała syntezy nauk politycznych wyznaczając im rolę nauki o państwie.