Zrozumieć konflikt na wschodzie Ukrainy. Rola kontekstu kulturowego - Olzacka, Elżbieta (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2018)
Celem artykułu jest poznanie kontekstu kulturowego konfliktu na wschodzie Ukrainy. Z tej perspektywy konflikt w Donbasie należy rozpatrywać nie tylko w kontekście gry politycznej, transformacji społeczno ekonomicznej i interesów geopolitycznych, ale także w świetle zakorzenionego w historii konfliktu kulturowego. Według ukraińskiego badacza, Mykoły Riabczuka, Ukraina jest podzielona nie tyle na etnicznych Rosjan i Ukraińców, ile pomiędzy dwa różne typy ukraińskiej tożsamości. Różnice te zaostrzyły się wraz z wydarzeniami „Euromajdanu”, a następnie w wyniku konfliktu zbrojnego pomiędzy separatystami z Donieckiej i Ługańskiej Republiki Ludowej a nowym rządem Ukrainy. Artykuł koncentruje się na tym, w jaki sposób podziały kulturowe ukraińskiego społeczeństwa od początku ukraińskiej niepodległości są wykorzystywane przez elitę polityczną jako narzędzie polityki symbolicznej, co pod koniec 2013 roku doprowadziło do masowej mobilizacji ukraińskiego społeczeństwa i wybuchu konfliktu zbrojnego.