Zwolennicy eurosceptycyzmu w Wielkiej Brytanii w latach 1950–2017 - Tarnavskyi, Omelian (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2017)
Autor niniejszego artykułu bada kwestię obecności zwolenników eurosceptycyzmu w Wielkiej Brytanii w latach 1950–2017. Autor twierdzi, że pierwszym eurosceptycznym szefem rządu był Winston Churchill i utrzymuje, że eurosceptycyzm nie jest zjawiskiem powiązanym z jakąkolwiek partią polityczną, lecz zjawiskiem o charakterze ponadpartyjnym, nieposiadającym ścisłego związku z konkretną ideologią. Jednocześnie zauważa, że największy odsetek eurosceptyków w Wielkiej Brytanii występuje wśród konserwatystów. W toku rozważań zawartych w artykule, autor identyfikuje głównego teoretyka współczesnego brytyjskiego eurosceptycyzmu, a także wyodrębnia umiarkowany i radykalny wariant eurosceptycyzmu.