Morfologia prawicowego populizmu w USA i Unii Europejskiej - Diec, Joachim (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2017)
Prawicowy populizm w Stanach Zjednoczonych i Unii Europejskiej jest jednym z wiodących trendów ich politycznej rzeczywistości. Stąd istnieje konieczność ustrukturyzowania wiedzy na temat tego zjawiska poprzez wyszczególnienie jego głównych wskaźników i wyjaśnienie ich przyczyn. Do głównych jego determinant należą wrogość wobec imigracji, postrzeganie wielonarodowych firm jako zagrożenie dla lokalnych rynków pracy, postulat redukcji biurokracji, antyelitaryzm, odmienne rozumienie polityki międzynarodowej połączone z nowym otwarciem w stosunkach z Rosją. Różnorakie ruchy populistyczne wynikają z kilku czynników, takich jak znaczny wzrost imigracji w Europie, narastanie długu publicznego, wszechogarniająca biurokracja, poważne znaczenie międzynarodowych korporacji, powódź ataków terrorystycznych lub negatywne tendencje demograficzne. Ideologię właściwego populizmu można odnieść do dwóch różnych tradycji: do indywidualistycznego libertarianizmu (który częściowo determinuje ideologię Tea Party i niektórych innych ruchów amerykańskich) oraz do prawicowego, kolektywistycznego, plemiennego tradycjonalizmu, bardziej powszechnego na Starym Kontynencie.