Neutralność sieciowa i jej potencjalny wpływ na wolność słowa i prawo do informacji - Wyszyński, Jacek (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2017)
Debata nad kształtem Internetu, która toczy się w Stanach Zjednoczonych i w Europie, skupia się głównie na aspektach technologicznych i ekonomicznych. Celem niniejszego artykułu jest wprowadzenie do dyskusji na temat wpływu neutralności sieciowej na wolność słowa i prawo do informacji na gruncie nauk politycznych. Autor próbuje zidentyfikować potencjalne zagrożenia na z perspektywy ekonomicznej, technologicznej, a także politycznej. Wdrożenie przepisów narzucających neutralność sieciową będzie niewątpliwie korzystne dla podstawowych praw człowieka. Jednak nawet ważniejszą kwestią jest pytanie o stan Internetu, w przypadku gdyby tych przepisów zabrakło.