Greckie terminale LNG w polityce energetycznej państw południowo-wschodniej Europy - Skarżyński, Mirosław (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2018)
W artykule przedstawiono zasadnicze założenia polityki energetycznej Grecji. Scharakteryzowano konstrukcję i uwarunkowania eksploatacji greckich terminali LNG. Wyjaśniono ich rolę w południowo-wschodniej Europie. W podsumowaniu dokonano rekapitulacji rozważań.