Imigracja zarobkowa do Polski. Casus Ukraińców (2014–2017) - Adamczyk, Anita (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2018)
Celem artykułu jest analiza imigracji zarobkowej Ukraińców do Polski w latach 2014–2017. W nim przedstawiono dane będące wynikiem badań ukraińskich i polskich instytucji w zakresie migracji ukraińskich pracowników. Przeanalizowano statystyki dotyczące ich aktywności na polskim rynku pracy. Ukazano także wpływ ukraińskich pracowników na rozwój ekonomiczny Polski. W artykule postawiono tezę, że aktywność Ukraińców miała pozytywny wpływ na rozwój polskiej gospodarki.