Odkrywanie fałszerstw wyborczych a „prawo” Benforda - Pierzgalski, Michał (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2018)
Czy jest możliwa identyfikacja fałszerstw wyborczych za pomocą narzędzi statystycznych? W kilku artykułach opublikowanych w okresie kilku ostatnich lat, m.in. Roukema (2009), Perrichi i Torres (2011) oraz Mebane (2013) użyli metody badawczej, która ich zdaniem może pomagać w wykrywaniu oszustw, które miały miejsce podczas elekcji. W tym artykule, odpowiadam na pytanie, czy tzw. „prawo” Benforda, które zostało wykorzystane np. do weryfikacji nieprawidłowości podczas wyborów prezydenckich w Iranie (2009), jest wiarygodną metodą badawczą. Niestety, przykłady empiryczne wskazują, że użyteczność wskazanej metody jest dyskusyjna.