Polska, Niemcy i bezpieczeństwo energetyczne Unii Europejskiej (po wyborach parlamentarnych w Polsce w 2007 r.) - Bielawska, Agnieszka (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
Artykuł zarysowuje kwestię bezpieczeństwa energetycznego Unii Europejskiej oraz państw członkowskich. Nakreślony w nim został przebieg prac w Komisji Europejskiej oraz w Parlamencie Europejskim nad dokumentami unijnymi „trzeciego pakietu energetycznego” oraz nad rozporządzeniem w sprawie środków zapewniających bezpieczeństwo dostaw gazu ziemnego. Zarysowana została również postawa RFN i RP wobec budowy Gazociągu Północnego, Południowego oraz Nabucco. Poruszone kwestie rozpatrzone zostały pod kątem ich wpływu na stosunki polsko- niemieckie, zarówno bilateralne, jak i na arenie europejskiej.