Prasa polska wobec zaangażowania Niemiec i Francji w kryzys polityczny na Ukrainie (luty-maj 2014) - Barabasz, Adam (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
W artykule zaprezentowano opinie publicystów prasy polskiej na temat zaangażowania Niemiec i Francji w konflikt rosyjsko-ukraiński w 2014 roku. W artykule oceniono także postawę Unii Europejskiej (w tym Niemiec i Francji) wobec działań Kremla sprowadzających się do aneksji Krymu i destabilizacji regionu. Oceniono również ewentualne skutki wprowadzenia przez społeczność międzynarodową sankcji ekonomicznych i politycznych wobec Rosji.