Proces ewolucji regionalizmu w Polsce od oporu do ofensywy - Kowalczyk, Ryszard (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
Autor omówił proces ewolucji regionalizmu w Polsce, osadzając jego pierwociny na progu XIX wieku, a kończąc analizę na transformacji systemowej Polski po 1989 roku. Przedstawiono założenia ideowe i różne formy wyrazu regionalizmu, a także charakterystyczne tendencje, które wywierały wpływ na jego przeobrażenia na przełomie XIX i XX wieku. W tym czasie istota regionalizmu pozostawała jednak niezmienna, a jego założenia, cele i działania sąrównież akceptowane i kontynuowane współcześnie.