Działalność szpiegowska wobec Polski w dokumentach i analizach polskich służb specjalnych (1944–1989) – na przykładzie działalności wywiadowczej USA - Rosicki, Remigiusz (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
Tekst omawia problem działalności szpiegowskiej wobec Polski w okresie 1944–1989. Analiza ta została wzbogacana danymi ilościowymi z okresu 1944–1984 w zakresie skazań za udział w obcym wywiadzie, działanie na jego rzecz oraz przekazywanie informacji. Problematykę szpiegostwa przedstawiono na przykładzie działalności USA, co zostało zobrazowane przykładami poszczególnych osób, które zostały skazane za działalność szpiegowską. W rozważeniu problemu badawczego posłużono się dokumentami i analizami opracowanymi przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych, głównie przeznaczonymi dla pracowników Służby Bezpieczeństwa i Milicji Obywatelskiej. W pracy podjęto się zweryfikowania następujących pytań badawczych: (1) W jakim stopniu charakter systemu społeczno-politycznego wpływał na liczbę skazań za szpiegostwo wobec Polski w analizowanym okresie 1944–1989?; (2) Jaki był poziom zainteresowania wywiadowczego obcych służb specjalnych Polską przed 1990 r.?; (3) Czy można wskazać na specyfikę działalności wywiadowczej USA przeciw Polsce?