Implikacje TTIP dla Chin - Puślecki, Zdzisław W. (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
W niniejszym artykule Autor koncentruje się na analizie implikacji Transatlantyckiego Partnerstwa Handlowego i Inwestycjnego (TTIP) dla Chin. W ostatnim czasie w związku z negocjacjami w sprawie owego TTIP między USA a Unią Europejską, podkreślano, że rozmowy te mają doprowadzić do redukcji barier regulacyjnych, a to z kolei miało doprowadzić do istotnych korzyści ekonomicznych. W niniejszym artykule analizuje się problem barier regulacyjnych i dokonuje się oceny tego, co może zostać w związku z tym osiągnięte. Idealnie, najlepszym sposobem, aby rozwiązać problemy wynikające z rozbieżności regulacyjnych byłoby, na zasadzie wielostronnej współpracy, również uwzględniać stosunki UE i USA z Chinami. Głównym celem artykułu jest prezentacja implikacji TTIP dla Chin. W szczególności celem badawczym pozostają m.in. regulacyjne bariery handlowe polityki handlu zagranicznego w stosunkach transatlantyckich USA–UE, oraz specyfiki TTIP.