Komunikacja w cyberprzestrzeni – dobrodziejstwo czy zagrożenie? - Grochowski, Robert (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
Korzystanie z cyberprzestrzeni może służyć dobrym celom, ale także być poważnym zagrożeniem. Poruszanie się w cyberprzestrzeni powoduje, że przyswajane wiadomości, jak i umiejętności są tylko powierzchowne. Zmniejszenie intensywności pracy mózgu oraz zatracanie gotowości do zapamiętywania jest spowodowane odciążaniem pamięci poprzez wykorzystywanie cyfrowych mediów. Jednym z poważniejszych zagrożeń w sieci jest cyberprzemoc. W Internecie dość częstym zjawiskiem jest agresja, czyli zachowanie, które ma sprawiać ból i cierpienie. Pojawia się w formie słownej, jak i ukrytej. Poza tym Internet staje się narzędziem sekt, które poprzez sieć werbują nowych członków. Uzależnienie od cyberprzestrzeni może prowadzić do wielu konsekwencji psychologicznych, jak i fizjologicznych. Obecnie dużym zagrożeniem okazuje się być sama ochrona naszych danych, których używać musimy do poruszania się w cyberprzestrzeni. Każdemu użytkownikowi tej sfery przysługuje wszak tzw. „prawo do zapomnienia”, które nie jest respektowane. Artykuł porusza więc wszelkiego rodzaju kwestie, odnoszące się do zagrożeń wynikających z przebywania w cyberprzestrzeni.