Edukacja i informacja w polityce konsumenckiej w Rzeczypospolitej Polskiej - Malczyńska-Biały, Mira (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
Artykuł oparty został na analizie aktów prawa krajowego i unijnego, dokumentów oraz literatury przedmiotu i ma na celu przedstawienie edukacji i informacji w polityce konsumenckiej w Polsce. Ochrona praw konsumentów w aspekcie informacyjnoedukacyjnym ukazana została jako nadrzędny cel strategii polityki konsumenckiej Unii Europejskiej oraz rządowych programów polityki konsumenckiej w Polsce. Analizie poddano wybrane aspekty polityki edukacyjnej i informacyjnej rządu, zawarte w „Strategii polityki konsumenckiej na lata 2014–2018”. W kontekście instytucjonalnym omówiono kompetencje poszczególnych podmiotów ochrony praw konsumenta w zakresie edukacji i informacji w Polsce. Wskazano ponadto na tożsamość konsumenckiej informacyjno-edukacyjnej polityki krajowej z unijną.