Ochrona dobrego imienia Narodu Polskiego i Rzeczypospolitej Polskiej - Skrzypczak, Jędrzej (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
Pretekstem do podjęcia tej problematyki ochrony dobrego imienia Narodu Polskiego i Rzeczypospolitej Polskiej było uchwalenie w styczniu 2018 r. wzbudzającej ogromne kontrowersje ustawy o zmianie ustawy o Instytucie Pamięci Narodowej. W ten sposób wprowadzono przepisy przewidujące ochronę dobrego imienia Rzeczypospolitej Polskiej i Narodu Polskiego. Pośród nich zaproponowano przepisy art. 53o i 53p przewidujące odpowiedzialność cywilnoprawną. Ten fragment ustawy przeszedł właściwie niezauważony, inaczej niż wzbudzające ogromne emocje przepisy przewidujące odpowiedzialność karną. Z pewnością pełna analiza tego aktu normatywnego wymaga znacznie dłuższego czasu. Jak wyżej próbowano wykazać, przyjęta regulacja rodzi szereg wątpliwości i pytań o jej właściwą wykładnię. Pomija w zasadzie całkowicie dorobek judykatury, który w poprzednim stanie prawnym pozwalał członkowi określonej grupy np. Narodu Polskiego dochodzenia roszczeń w przypadku naruszenia poczucia godności narodowej.