Zarządzanie public relations w sądach Ukrainy jako proces wieloaspektowy - Torkowa, Nadieżda O. (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2019)
Artykuł analizuje teoretyczne i praktyczne podstawy zarządzania public relations w sądach Ukrainy. Autor podkreśla zarządzanie public relations w sądownictwie ukraińskim jako wieloaspektowy złożony proces, który obejmuje organizację jednostki komunikacyjnej i rozwój umiejętności jej pracowników, identyfikację potrzeb grup docelowych społeczeństwa na podstawie profilu wartości, strategiczne planowanie działań komunikacyjnych, stosowanie programów informacyjnych i metodologii kart raportowanie cywilne. Artykuł formułuje definicję pojęcia public relations w sądownictwie z uwzględnieniem specyfiki wymiaru sprawiedliwości, diagnozuje problemy w zakresie organizacji public relations w sądownictwie, podaje rekomendacje dotyczące stworzenia skutecznego systemu public relations w organach publicznych.