Unia Europejska i konflikt na Ukrainie (2014–2018) - Koszel, Bogdan (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2020)
Autor analizuje politykę UE wobec Ukrainy i stawia tezę, że wskutek oporu Rosji, niechęci wielu państw członkowskich oraz braku efektów w reformach wewnętrznych, Ukraina nie ma perspektywy na członkostwo w UE w najbliższej perspektywie. Chociaż udzielono jej wsparcia politycznego i finansowego, zakres współpracy dwustronnej jest ograniczony do podpisania układu o stowarzyszeniu i zniesienia obowiązku wizowego dla obywateli Ukrainy. Sankcje gospodarcze przeciwko Rosji symbolizują jedność państw członkowskich UE, ale pozostają jedynym instrumentem, który może powstrzymać neoimperialne zamiary Federacji Rosyjskiej. W badaniu wykorzystano metody analizy systemowej, instytucjonalnej i prawnej oraz metodę decyzyjną.