Kontrowersyjna retoryka Milorada Dodika w (de)konstrukcji tożsamości Bośni i Hercegowiny. Analiza historyczno-dyskursywna - Beglerović, Nađa (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2020)
Ten artykuł bada dyskurs polityczny Milorada Dodika, obecnego serbskiego członka trójstronnej prezydencji w Bośni i Hercegowinie (BiH), i zwraca uwagę na zawiłości jego polityki. Analizuje szereg wywiadów telewizyjnych z Miloradem Dodikiem i przemówienia, które wygłosił podczas uroczystości 9 stycznia 2017 r. Niestety, BiH nadal zmaga się z dzielącą polityką tożsamości, która utrwala nacjonalistyczny paradygmat narodu. Polityka tożsamości odgrywa integralną rolę w konstruowaniu „my” kontra „oni” i leży u podstaw braku „tożsamości narodowej”. Analiza ujawnia strategie polityczne Dodika i zwraca uwagę na jego ideologię i poglądy na BiH, a także na jego wizję i długoterminowe cele dla RS. Nadto, ujawnia polityczny cel tych wywiadów i przemówień. Artykuł analizuje praktyki językowe i stara się odpowiedzieć na następujące pytania badawcze: Jak Dodik postrzega BiH i jakie są jego długoterminowe cele w RS? Czy polityka tożsamości wpłynęła na przeprowadzenie referendów w RS? Jaki wpływ na przyszłość BiH i jej tożsamość narodową mogą mieć zaproponowane i przeprowadzone referenda?