Żądanie niemożliwego: prekariat, oburzenie i ruchy społeczne przeciw polityce cięć wydatków publicznych - Kania, Eliza (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2020)
Artykuł ten jest analizą głównych efektów działań ruchów społecznych, występujących przeciw wprowadzaniu polityki cięć wydatków publicznych (austerity policy), powstałych w 2011 roku: Indignados/as i Occupy Wall Street, zwanych także ruchami prekariatu. Na podstawie badań autorki opracowanych szerzej w książce: Prekariat i proces prekaryzacji pracy – nowe kierunki zmian społeczno ekonomicznych w świecie, w artykule podsumowano najważniejsze rezultaty działań i postulatów tych ruchów w czterech podstawowych wymiarach: tożsamości, świadomości społecznej, organizacji i w wymiarze politycznym. Autorka odpowiada również na pytanie, czy w toku tych działań nowa grupa społeczna – prekariat – uzyskała podmiotowość polityczną.