Wsparcie instytucjonalne transgranicznej współpracy ukraińsko-polskiej w ramach euroregionów „Karpacki” i „Bug” - Shuliak, Antonina; Shuliak, Nazarii (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2021)
Artykuł przedstawia współpracę ponadgraniczną jako działania kooperatywne, ukierunkowane na cele gospodarcze, społeczne, naukowe, techniczne, środowiskowe, kulturowe i inne, inicjujące i pogłębiające się między społecznościami terytorialnymi, władzami lokalnymi zarówno na Ukrainie, jak i w Polsce. Podstawę metodyczną opracowania stanowią następujące podejścia do badania euroregionów: geograficzne, polityczne, administracyjne, funkcjonalne. Określono definicję euroregionu jako głównej formy współpracy transgranicznej oraz zbadano instytucje promujące taką współpracę między Ukrainą a Polską. Zbadano instytucjonalne wsparcie współpracy transgranicznej w ramach euroregionów „Karpacki” i „Bug.” Scharakteryzowano cechy ukraińsko-polskich euroregionów – „Karpacki” i „Bug.” Zidentyfikowano problematyczne kwestie dotyczące wsparcia współpracy transgranicznej w euroregionie. Ponadto podano zalecenia dotyczące usprawnienia komponentu instytucjonalnego ukraińsko-polskiej współpracy transgranicznej w ramach euroregionów „Karpacki” i „Bug.”