Globalizacja/bezpieczeństwo człowieka: perspektywa biopolityczna - Kravets, Anastasia (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2021)
Biopolityka skupia się na wpływie globalizacji na dobrobyt jednostki i społeczeństwa jako całości. W związku z tym podniesiono zagadnienia związane z kategorią bezpieczeństwa człowieka, zagrożeniami stwarzanymi przez globalizację oraz tranzycją od reżimu dyscypliny do reżimu zarządzania w skali globalnej opartego na demokratycznych wartościach i liberalnych normach. Z tego powodu zajęto się także kwestią sprawiedliwości społecznej i równości. Podkreślenia wymaga jednak kategoria bezpieczeństwa człowieka w systemie globalnego zarządzania. Dotyczy ona bowiem poczucia bezpieczeństwa jako podstawowej potrzeby ludzi. Ponadto dotyczy także konieczności zagwarantowania bezpieczeństwa globalnego dla przetrwania i reprodukcji gatunku ludzkiego. W studium zawarto możliwe społeczno-ekonomiczne konsekwencje rozwoju biotechnologii i inżynierii genetycznej w skali światowej. Zarysowany, bardzo szeroki zbiór zagadnień, należy skonkretyzować, usystematyzować i logicznie ustrukturyzować na podstawie analizy wpływu globalizacji na kondycję jednostki, jej relacji do koncepcji bios; wprowadzenia doktryny sprawiedliwości społecznej na poziomie międzynarodowym, ochrony praw człowieka i obywatelskich w wymiarze globalnym; wprowadzenia nowych, biopolitycznych modeli władzy, rządzenia i relacji międzynarodowych; oraz teorii globalnej ewolucji.