Trumpizm jako alternatywna perspektywa Wielkiej Ameryki - Grubov, Volodymyr; Svynarenko, Valerii; Khraban, Igor (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2021)
Artykuł przedstawia analizę fenomenu „Trumpizmu”, który przyniósł nadzieję na odnowienie Ameryki oraz oczekiwania zmian w tradycyjnej amerykańskiej polityce. „Trumpizm” rzucił wyzwanie amerykańskiemu Deep State i pokazał, że Ameryka jest historycznie, mentalnie, kulturowo i ekonomicznie podzielona. Paternalizm amerykańskich demokratów wobec pewnej części amerykańskiej populacji, co Trump określił mianem „komunizmu”, stoi w sprzeczności wobec prawdziwej Ameryki, spersonifikowanej przez stany należące do „pasa rdzy” i ich klasy robotniczej. „Trumpizm” dostrzega szansę prawdziwego odrodzenia Ameryki w polityce niezachwianego narodowego egoizmu i skupieniu Ameryki na sobie samej. Dla przeciwników politycznych Donalda Trumpa jego powrót do władzy oznaczałby ponowne pogrążenie elity rządzącej w walce przeciwko nieznanemu, podczas gdy to, co działo się za politycznymi kulisami już wyszło na światło dzienne i odkryło swoje prawdziwe cele.