Bezpieczeństwo państwa na przykładzie przestępstwa szpiegostwa w polskim prawie - Rosicki, Remigiusz (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2021)
Zakres przedmiotowy problemu badawczego w tekście obejmuje wybrane kwestie dotyczące treści i znaczenia elementów charakteryzujących przestępstwo szpiegostwa w polskim prawie karnym. W obecnym stanie prawnym przestępstwo szpiegostwa kryminalizowane jest na gruncie art. 130 § 1–4 Kodeksu karnego. Głównym celem podjętej analizy jest dokonanie karnomaterialnej analizy przestępstwa szpiegostwa w polskim prawie z uwzględnieniem praktycznego studium przypadku, a także oceny rozwiązań prawnych ze względu na bezpieczeństwo państwa. W celu uszczegółowienia zakresu przedmiotowego problemu badawczego i prezentacji wniosków w tekście przedstawiono następujące pytania badawcze: (1) W jakim zakresie rozwiązania prawne de lege lata w Polsce są efektywne w zwalczaniu przestępstw szpiegostwa?, (2) Jakie rozwiązania prawne de lege ferenda należy zaproponować w celu zwiększenia efektywności zwalczania przestępstw szpiegostwa? Analiza zawarta w tekście ma charakter poglądowy, w ramach niej wykorzystano głównie analizę instytucjonalno-prawną za pomocą interpretacji tekstualnej, funkcjonalnej i historycznej, które uzupełnione zostały własnymi wnioskami i opiniami dotyczącymi rozwiązań prawnych de lege lata i de lege ferenda. Analiza instytucjonalno-prawna uzupełniona została o abstrakcyjne studium przypadku czynności szpiegowskich. Zaprezentowane abstrakcyjne studium przypadku pomocne jest do prowadzenia rozważań nad wybranymi problemami prawnymi i w końcowym efekcie prezentacji przykładowych kwalifikacji prawnych opisanych w nim czynów związanych z działalnością szpiegowską.