Działania legislacyjne Republiki Kazachstanu na rzecz zapewnienia stabilności gospodarczej i społeczno-politycznej podczas pandemii - Zabikh, Sholpan (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2021)
W pracy autor analizuje trudną sytuację na świecie związaną z rozprzestrzenianiem się koronawirusa. Pandemia negatywnie wpłynęła na wszystkie sfery życia człowieka i znacząco pogorszyła stan gospodarek wielu państw. Rządy tych państw przeznaczyły gigantyczne środki na walkę z pandemią koronawirusa, a także aby poprawić swoją sytuację gospodarczą i ustabilizować sytuację na świecie. Autor artykułu analizuje prawo i regulacje przyjęte przez Republikę Kazachstanu, które ukierunkowano na walkę przeciwko rozprzestrzenianiu się wirusa i poprawienie sytuacji społecznej oraz politycznej w państwie. Epidemia koronawirusa negatywnie wpłynęła na funkcjonowanie przedsiębiorstw, w związku z czym firmy z różnych sektorów musiały zakończyć działalność, wskutek czego wiele osób straciło pracę. To zaś prowadziło do dalszego pogorszenia sytuacji społecznej i politycznej tego państwa. Z tego powodu przyjęto rozwiązania prawne na rzecz poprawy tej sytuacji. Autor bada także doświadczenia innych państw płynące z walki z pandemią koronawirusa. W tym celu korzysta z analizy porównawczej.