Zintegrowany Przegląd Strategiczny „Globalna Brytania w dobie konkurencyjności” i jego znaczenie dla Europy Środkowo-Wschodniej - Woźniak, Martyna (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2021)
Zintegrowany Przegląd został opublikowany 16 marca 2021 roku wraz z przedmową premiera, jednak nie był on jedynym dokumentem na temat polityki zagranicznej i bezpieczeństwa. Towarzyszył mu wydany tydzień później akt zatytułowany Obrona w konkurencyjnym wieku. Jak sam Boris Johnson twierdzi, jest to najambitniejszy plan strategiczny, jaki Wielka Brytania opracowała od czasów zakończenia zimnej wojny. Poza zwracaniem uwagi na swe ambicje bycia potęgą naukową i technologiczną, przodowania w dziedzinie cyberbezpieczeństwa oraz ochrony środowiska, Brytyjczycy w Przeglądzie Strategicznym określają, jak widzą obecne i przyszłe stosunki na arenie międzynarodowej z innymi państwami. Celem niniejszego artykułu jest analiza wizji Globalnej Brytanii, przedstawionej w postaci dokumentu pt. Globalna Brytania w dobie konkurencyjności: zintegrowany przegląd bezpieczeństwa, obrony, rozwoju i polityki zagranicznej, pod kątem jego znaczenia dla Europy Środkowo-Wschodniej.