Post-komunistyczny i polityczny rozwój instytucjonalny w Rumunii - Bharti, Mukesh Shankar (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2022)
Przemiany polityczne w Rumunii zapoczątkowane w 1989 roku, po śmierci Nicole Ceausescu. Artykuł opisuje i analizuje dynamikę zmian instytucjonalnych i zachowań w procesach politycznych zachodzących w Rumunii po 1989 r. Artykuł koncentruje się na ramach konstytucyjnych najważniejszych instytucji. Autor analizuje rozumienie podejść teoretycznych do zmian politycznych i instytucjonalnych w kraju, a także ewolucję organów ustawodawczych, wykonawczych i sądownictwa – trzech filarów demokracji. Artykuł prezentuje jak partie polityczne uczestniczące w wyborach tworzą rząd i omawia stabilność instytucji. Artykuł analizuje podstawy instytucjonalne koalicji rządowej w latach 1990–2020 w okresie post-komunistycznej demokracji w Rumunii. Artykuł zaczyna się od przedstawienia założenia ram instytucjonalnych, iż systemy wyborcze oraz zapisy konstytucji dotyczące podziału władzy, struktury i relacji pomiędzy parlamentem a prezydentem determinują punkt rozproszenia lub koncentracji władzy w systemie politycznym.