Modele biznesowe mediów lokalnych i ponadlokalnych podczas reform lokalnych środków masowego przekazu na Ukrainie - Nesteriak, Yuliia; Ryabichev, Vyacheslav (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2022)
Na podstawie uogólnienia światowych i europejskich tendencji rozwoju mediów lokalnych i hiperlokalnych, ich modeli biznesowych, artykuł analizuje doświadczenia miejscowych mass mediów Ukrainy w poszukiwaniu stabilnych dróg finansowania. Stabilność finansowania lokalnych, w tym również hiper lokalnych projektów medialnych – to rękojmia rozszerzenia dostępu obywateli do wysokiej jakości informacji. Wybór modelu biznesowego dla mass mediów to zasadniczy problem, od którego zależy nie tylko stabilność finansowa i sukces, ale również filozofia, zawartość, sposoby przekazu treści. Kraudfanding rozpatrywany jest jako jeden z najbardziej efektywnych modeli biznesowych dla mediów hiperlokalnych, którego zróżnicowanie stanowi model członkostwa, model klubowy, gift-kraudfanding. Modele te przewidują zaangażowanie audytorium (wspólnoty) w finansowanie mediów. Badanie pokazuje, że celem efektywnego modelu biznesowego dla mass mediów Ukrainy jest zjednoczenie wartości biznesowych z wartościami konsumentów z ich potrzebami. W tym celu rozpatrywane są kluczowe serwisy, zasoby, procesy informacyjne i ścieżki, struktury wydatków i źródła dochodów, zdolnych do zapewnienia stabilnego rozwoju i niezależności polityki redakcyjnej.