Ruch opozycyjny Aleksieja Nawalnego i jego wpływ na przemiany polityczne w Rosji Putina - Wasielewski, Szymon (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2024)
Aleksiej Nawalny w ostatnich latach uważany był za najważniejszego rosyjskiego opozycjonistę oraz głównego krytyka reżimu Władimira Putina. Podejmował szeroko zakrojone działania zmierzające do budowy społeczeństwa obywatelskiego w Rosji. Swoją bezkompromisową postawą zyskał uznanie na Zachodzie, w tym w Polsce. Krytycy Nawalnego zwracali uwagę na jego nacjonalistyczne i imperialistyczne poglądy oraz niemalże bezkrytyczny stosunek dla jego działalności wyrażany często przez światowych przywódców i instytucje międzynarodowe. Celem artykułu jest analiza działalności opozycyjnej Aleksieja Nawalnego, który w swoich działaniach dążył do przemian rosyjskiego systemu politycznego. Jako hipotezę przyjęto założenie, zgodnie z którym działalność opozycjonisty, mimo podejmowania przez jego zwolenników licznych inicjatyw oraz poparcia środowiska międzynarodowego, nie przyniosła oczekiwanych zmian na rosyjskiej scenie politycznej. Zaostrzanie się reżimu Władimira Putina doprowadziło do wzrostu represji wobec obywateli sprzeciwiających się władzy, co w znacznym stopniu utrudniało prowadzenie skutecznej walki opozycyjnej oraz przyczyniło się do śmierci Nawalnego.