Humanitarian Aid for Ukraine as a Pivotal Element in the Polish Aid Programme and an Opportunity to Amplify the Role of Development Cooperation in the Polish Foreign Policy [Pomoc humanitarna dla Ukrainy jako punkt zwrotny w programie Polska Pomoc i szansa na zwiększenie udziału współpracy rozwojowej w polskiej polityce zagranicznej] - Zalas-Kamińska, Katarzyna (Środkowoeuropejskie Studia Polityczne i Medioznawcze, 2024)
Agresja Rosji na Ukrainę i wynikający z niej kryzys humanitarny sprawiły, że rok 2022 był przełomowy pod względem pomocy humanitarnej dla Ukrainy i spowodował ogromną falę wsparcia, nie tylko finansowego. Polska zyskała miano “supermocarstwa humanitarnego”, a postawa Polaków była oceniana jako bezprecedensowa pod względem solidarności. Wydarzenia w Ukrainie znacząco wpłynęły na system polskiej współpracy rozwojowej (Polską Pomoc), powodując nie tylko ponad dwustuprocentowy wzrost ODA i proporcje w jej dystrybucji, ale zwiększając zaangażowanie polskich podmiotów. Odpowiedź na pytanie o to, na ile sytuacja ma szanse przełożyć się na zwiększenie udziału pomocy humanitarnej, będącej częścią współpracy rozwojowej, w polskiej polityce zagranicznej, zależy od dalszej strategii udzielania przez Polskę pomocy humanitarnej i umiejętnego połączenia jej z potencjałem społecznym.